Filozofie

Víry a věřící

Téměř od začátku lidstva se vytvořily lidmi víry a spousta z nich přetrvává dodnes. Ať je to víra v boha, zoubkovou vílu, nebo že se dožiju 200 let.

Dříve se lidé modlili pro lepší úrodu, obětovali části své úrody a doufali, že od boha ovoce nebo od boha zeleniny dostanou požehnání nebo opravdu nevím.

Momentálně je nejrozsáhlejší křesťanství, judaismus a muslimové. Paradoxně mají spoustu společných vlastností, včetně faktu, že pro převahu určité víry zemřelo v minulosti spousta životů.

Jak vnímáte víru vy? V dnešní době nevidím jiný důvod, než že je osobu buď zmanipulována anebo má strach z neznámého. Pokud je osoba zmanipulována, tak mu mohu říct, že mu za 90 korun na minutu vysvětím budoucnost z tarotových karet. V tom druhém případě tu je opět spousta otázek. Řekněme křesťanství, víra v jednoho boha, který všechno stvořil včetně lidí.

Na světe tedy jsme, aby nás zkoumal a pak posoudil, jestli půjdeme do nebe, nebo do pekla. Pozn. Velmi zjednodušeně. Pokud je bůh všemocný tak proč neudělá pouze dobré lidi? Takhle to zní jako pohádka od neznámého vydavatele, určená pro děti do 3 let.

Můj názor je ten, že všechny víry založil vždy někdo inteligentnější, než okolí a zmanipuloval davy a ty se postarali o zbytek. Ve výsledku téměř v každé víře jsou lidi, kteří se na tom snaží vydělávat. Vezměte si třeba z historie – odpustky. Pravděpodobně nevěřící lidi předstírali, že předají slovo páně a za pouhých 90 korun vám bůh odpustí vaše hříchy.

Můžeme se na to podívat z druhé stránky. Kolik lidí začne věřit až během života?

Většinou řekněme, že jsem dítě, které vyrůstá v rodině plné věřících, po zdech všude kříže a rodiče mi denně tisknou do hlavy, že přijde spasitel a bůh ví co všechno. Ve výsledku tohle je čistá manipulace. Myslím si, že spousta lidí, kdyby se o tom tolik nemluvilo, tak tomu nemůže věřit.

Vlastně napadlo by někoho, kdyby si někdo v minulosti nevymyslel, že je někdo jako bůh, který nechal dva lidi mezi sebou pomnožit a jejich děti do doby než vznikla populace? Řeknu vám na rovinu tohle by vás, ani nikoho duševně aspoň průměrně zdravého nenapadlo.

Může se to zdát zaujaté vůči křesťanství. Na to je jednoduchá odpověď. Já žiju v kruzích převážně křesťanů či nevěřících. Pokud jste věřící tak mě teď začnete kamenovat, jako je zvykem vašich předků… Že jsem zmanipulovaný nevěřícími, ale mě nikdo nehučí do hlavy, že bůh neexistuje.

Teď trochu na druhou stranu. Pokud bůh přes všechny mé základní argumenty opravdu existuje. Tak celý náš život je bezvýznamná iluze za účelem sledování chováním a následným rozdělením do pekla a do nebe. Už tenhle fakt mimochodem porušuje základní lidská práva. To znamená, že pokud mě někdo stvoří, tak si se mnou opravdu může dělat, co chce?

A další věc, pokud je tohle pouze svým způsobem „hra“, tak proč má téměř každý tak odlišnou obtížnost. Bohatému člověku se asi věří dobře a bohatství si bohem bezstarostně odůvodní. Což je to, co dělají vysoko postavení věřící. Ale na druhé straně, pokud má někdo nějaké postižení nebo ohromné znevýhodnění od ostatních, tak se věří, ve vyšší plán asi těžko.

Pokud jsem nějakým způsobem znevýhodnění a věřím, tak to musí být pouze z jakého si utěšování. Vysvětlování sobě samému, proč se věci mají tak, jak se mají. Nemůžeme se tomu divit, ale z objektivní strany to musí spousta lidí vidět. Protože systém lze prozkoumat, pouze pokud jste mimo něj.

Všechno to jsou otázky, na které nám odpoví pouze čas. A v co vy věříte?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *